• psykolog@gittebundgaard.dk
  • +45 60 822 922

Forsøgt selvmord og selvmordsovervejelser

Mange mennesker oplever perioder i livet hvor de føler, at de ikke kan magte de udfordringer de står med f.eks. i forbindelse med svær psykisk eller fysisk sygdom, sorg og krise mm. Der kan være mange og meget forskellige belastninger. For nogle kan dette føre til selvmordstanker, og uden den nødvendige hjælp kan krisen føre til selvmordsforsøg og selvmord. Overvejelser om eller forsøg på selvmord er i de fleste tilfælde ikke et udtryk for et ønske om at dø, men mere et udtryk for, at livet føles uoverskueligt.

Det kan være skræmmende at nå helt der ud, hvor man overvejer om livet er værd at leve. Et selvmordsforsøg eller overvejelser om selvsamme kan ofte være forbundet med følelser som håbløshed, skam og skyld over for sine nærmeste og angst for, om man en dag ikke længere kan være med sine smertefulde tanker og følelser, og i stedet vælger at tage sit eget liv.

Som pårørende eller ven til en person, der har forsøgt eller overvejer selvmord, er det vigtigt at tage det alvorligt. Spørg ind til vedkommende og giv udtryk for din bekymring. Opsøg hjælp fra andre og få snakket om det du oplever, og er bekymret over. Tag ikke mere på dine skuldre end du kan bære.

Du kan læse mere om forsøgt selvmord og selvmordsovervejelser på www.livslinien.dk       www.selvmordsforskning.dk